parallax background

Plezališče Poglejska cerkev

October 27, 2020
Plezališče Gabrska peč
October 12, 2020
Plezališče Pruh
October 27, 2020

POGLEJSKA CERKEV

Letos v času spomladanske epidemije sem izkoristil prazna plezališča in se lotil dela s preopremljanjem. Sit nošenja robe v osapsko Luknjo in ker sem po naravi len, sem iskal kakšno priljubljeno plezališče s čim manj dostopa in našel Gorje, kjer sem na lepljence vrgel sedem smeri. Tam mi je z informacijami pomagal lokalec Klemen Žumer, ki je odlično opremil tudi bližnjo Zatrato, ampak ob vsakem obisku mi je pogled uhajal na jamo nad cesto, zato sva jo šla s Klemnom preverit.

V steni je že bilo nekaj plezalske zgodovine, predvsem ena stara tehnična smer in nekaj smeri za drytooling, a govorilo se je, da je zadeva za plezanje pretežka, da je plezanje tam prepovedano in podobno. Tako sva se najprej lotila dovoljenj. Klemen ga je priskrbel od lastnikov, sam pa sem spisal projekt obnove in organiziral terenski ogled za ZVKDS in ZRSVN, kjer smo določili pogoje, da se navrta smeri. To, da so pretežke, pa se je kmalu izkazalo za zmotno.

Tako se je projekt zavlekel globoko v poletje. Večino prostih dni sva s Klemnom preživela v steni in urejala smeri, kar v taki strehi sploh ni mačji kašelj – večino je bilo potrebno narediti od spodaj navzgor, s krempeljci, guganjem, pomožnimi ploščicami in veliko matranja. Veliko smeri je tako plod skupnega dela, kjer sva izmenično vrtala svedre, pozicije in štante. Z izjemo ene smeri, ki jo je naredil Rajc, sva uspela vse navrtati in očistiti sama. Zaradi omejenega prostora ima veliko smeri dva dela, precej pa je tudi kombinacij, ki pa niso zato nič manj lepe.
Kljub temu se je glas o ekstremnem previsu na Gorenjskem (česar tu res ni na pretek) hitro razširil in tako so FA-je in ponovitve delale same slovenske legende, kot so Jure Golob, Matej Sova, Domen Škofic, Jernej Kruder in Mina Markovič. Smeri so sicer dveh tipov. Ob straneh potekajo lažje šestice, ki so enakomerne in tehnične, v jami pa postanejo težje in previsne, običajno gre za vzdržljivost v moči z veliko kajlanja pet in kolen po dobrih grifih, ki so kdaj še ostri, kdaj pa srečate tudi kakšen umeten ostanek drytoolinga. Vsekakor gre za eno boljših »težkih« plezališč pri nas v zelo specifičnem stilu, posebej, ko se splezajo še ostali projekti v jami.

Plezališče postane uporabno spomladi, ko se posuši, nato pa do konca poletja ostaja prijetno v senci – dopoldne v celoti, popoldne pa je levi del na soncu. Začetek poletja bodite pozorni na lastovko desno od smeri Amor Fati, ki je plezalci sicer ne motijo, če le niso preblizu in preglasni. Ker je TD Gorje na razgledno točko uredilo tudi lepo pot, je hoje le nekaj minut, prostor pod steno pa je idealen za družine, saj je raven in udoben.

Trenutno je parkirišče enako kot za staro steno v Gorjah, poskusili pa bomo urediti tudi kaj boljšega. V planu je tudi info tabla s pravili in nekaj zanimivostmi. Spomladi bo potrebno še učvrstiti nekaj majavih oprimkov in pokitati tiste, ki so se odlomili po jesenskem dežju ter odstraniti nekaj pozicijskih svedrovcev, sicer pa je treba le še splezati projekte in plezališče bo zaključeno. Vsi, ki bi v tem času prihajali, spoštujte zaprta projekta in prepoved kakršnegakoli dodatnega vrtanja v steni. Sicer pa, kot običajno: parkirajte nemoteče, bodite vljudni, strpni in ne preglasni, odnesite smeti in podprite lokalne gostilne in kafiče s svojim obiskom.

Za konec pa še 11 lepotic, ki jih ne smete izpustiti:

Na vrtu pr krtu 6a, Mačji imperij 6b, Gorjanski zvon 6c+, Ludwig Von Klopp 7a+, Orodjar Suhec 7b+, Microlusc Royale 7b+, Easy Door 8a, Piškležov Johan 8a, Smer podivjanega kozla 8a+, Amor Fati 8b, Gordito Esta Contento 8b.

Pošlji projektosp5 na 1919 in prispevaj 5€ Za slovenska plezališča!.

NTRP0252-26_c

Artboard 11
Artboard 9