parallax background

Plezališče Pruh

October 27, 2020
Plezališče Poglejska cerkev
October 27, 2020
POMAGAJ NAM OBLIKOVATI OSP MAJICO
November 14, 2020

PRUH

Plezališče Pruh se nahaja v opuščenem kamnolomu blizu avstrijske meje nekaj minut vožnje iz Svečine. Gre za zanimivo skalo z dobrim trenjem in zbirko lepih smeri za začetnike in napredne plezalce. Vse smeri so opremljene z lepljenimi svedrovci in sidrišči.

Kljub nizkim ocenam smeri ne gre podcenjevati, saj običajno vsebujejo precej zahtevne gibalno-tehnične uganke v sicer enakomernih linijah, tako da bi bila marsikatera ocela lahko tudi višja.

Kamnolom Pruh je miren in uživaški kraj na sončni legi, obdan z vinogradi ter vreden obiska sam po sebi. Tam so pogosti tudi različni glasbeni in kultorni dogodki, ki pogosto ob večerih popestrijo lokalno sceno.

Celotna okolica je tudi odličen kraj za sprehajanje med vinogradi in kmečkimi turizmi, ki povezujejo llokalne točke kot razgledni stolp Paču, zbirka fosilov pri Ciringi ali znamenito "srce med vinogradi" pri Špičniku.

Jurij Ravnik @krimp.si o plezališču pove:
“Pred nekaj leti sem na povabilo lokalnih plezalcev opremil nekaj smeri v opuščenem kamnolomu Pruh v bližini Svečine, ki je v bližini Kungote, ki je v bližini Maribora. Čeprav je sam prostor v smislu ambienta in bližnje okolice naravnost fantastičen, pa je stena nižja, plezanje pa za ocene dokaj zahtevno. Vseeno je bil odziv odličen, saj okrog Maribora primanjkuje kakršnihkoli plezališč. Zato smo se letos odločili, da vse smeri preopremimo z lepljenci (mehka skala v plezališču na dolgi rok ni primerna za ekspanzijce). Ker je bila ekipa (jaz, Jernej Kruder (ja, človek navrta tudi kakšno petico) in Blaž Šprarovec) zelo motivirana, smo ustvarili še nekaj novih linij. Uživajte v plezanju v tem nenavadnem plezališču!”Pošlji projektosp5 na 1919 in prispevaj 5€ Za slovenska plezališča!.

Plezališče Pruh_1
Plezališče PRUH vodnicek

Artboard 11
Artboard 9